معرفی استعدادیابی
تحقیقات نشان میدهد که عوامل مختلفی همچون استعداد، رغبت و علاقه، میزان هوش، شرایط اجتماعی و شرایط جسمانی در موفقیت فرد –به صورت عام- و در موفقیت تحصیلی و شغلی وی –به طور خاص- دخالت دارند. تعیین مسیر تحصیلی و شغلی و پرورش استعداد متناسب با آن در سرنوشت طلاب، دانشجویان و دانش آموزان نقش بسزایی دارد. این موضوع برای اکثر افراد به صورت علمی صورت نمیگیرد و افرادی هم که براي این موضوع اهمّیت قائلند، معمولا اطلاعات کافی در اینباره ندارند. بنابراین مسألۀ استعدادیابی تحصیلی شغلی و پرورش آن میتواند در تعیین سرنوشت افراد نقش بسزا داشته باشد و بسیار ضروری است.
مرکز مشاوره حوزه در بحث استعدادیابی به سه عرصه ویژگیهای شخصیتی، استعداد و رغبت توجه کرده و برای سنجش آن از فرم های خودسنجی و تستهای روانشناختی هنجارشده حوزوی و معتبر استفاده میکند.
در جلسه اول، مصاحبه اولیه روانشناختی و در جلسه دوم تحلیل تستها و راستی آزمائی آنها توسط یک مشاور متخصص صورت پذیرفته و در اختیار مراجع قرار میگیرد. مراجع در دو عرصه محتوایی (انتخاب رشته تحصیلی) و شغلی با استعدادها و رغبت های خود آشنا میگردد و گزینه های پیش رو با تعیین اولویت به وی معرفی میگردد. برای طلاب در زمینه رشته تحصیلی 4 دسته کلی علوم عقلی، علوم نقلی، علوم انسانی و علوم فنی و هنر وجود دارد؛ در زمینه شغلی نیز 4 محور عمده تبلیغ، تدریس، تحقیق و مدیریت، از نظر استعداد و رغبت برای مراجعین مورد ارزیابی و سنجش قرار میگیرد.
استعدادیابی مرکز مشاوره حوزه، ترکیبی از مشاهده، مصاحبه و آزمونهای روانشناختی است و درصد خطای آن کم است؛ به همین خاطر استعدادیابی موجود در این مرکز یکی از بهترین و کم هزینه ترین استعدادسنجی ها در ایران است و در مراکز علمی میتوان از این سبک دفاع نمود.