حجت الاسلام والمسلمین محمد عالم زاده نوری معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه کشور ضمن بازدید از خبرگزاری رسا و آشنایی با فعالیت ها و بخش های مختلف آن در نشستی با کارکنان این رسانه حوزوی به بیان نکاتی اخلاقی پیرامون رسانه، تقوای مسئولان و فعالیت های معاونت تهذیب پرداخت.
وی در ابتدای سخن، در مورد حضور خود در خبرگزاری رسا، بیان داشت: بسیار خوشحالم که در جمع فرهیخته و پرتلاش کارکنان خبرگزاری متعهد و پرکار رسا حضور پیدا کردم.
وی سپس اشاره ای به وقایع اخیر فلسطین و طوفان الاقصی داشت و در این باره گفت: در این ایام با فاجعه غمبار غزه رو به رو هستیم؛ از یک طرف خوشحالیم که جبهه مقاومت توانست در مقابل صهونیست ها ایستادگی کند و هیمنه اش را در هم بشکند و از طرف دیگر فجایع و کشتار زنان و کودکان دل ها را به درد می آورد.
حجت الاسلام والمسلمین عالم زاده نوری با قرائت آیه ۷۶ نحل به تبیین معانی و مفاهیم این آیه شریفه و تطبیق آن با شرایط امروز جامعه پرداخت و اظهار داشت: «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا رَجُلَیْنِ أَحَدُهُمَا أَبْکَمُ لَا یَقْدِرُ عَلَى شَیْءٍ وَهُوَ کَلٌّ عَلَى مَوْلَاهُ أَیْنَمَا یُوَجِّهْهُ لَا یَأْتِ بِخَیْرٍ هَلْ یَسْتَوِی هُوَ وَمَنْ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَهُوَ عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِیمٍ» خداوند ۲ شخص را مثال می زند؛ فردی گنگ و لال است و توانایی انجام هیچ کاری را ندارد و سربار مولایش شده و دیگری زبان گویایی دارد و در موضع حق قرار دارد و حق گویی می کند.
وی پس از ترجمه در شرح این آیه گفت: این آیه توجه می دهد که انسان مومن باید بدرد بخور و کارآمد باشد و نقش اجتماعی ایفا کند؛ جالب است که در میان مصادیق کارآمدی، به زبان و بیان گویا داشتن اشاره می شود؛ رسانه ها از این دست هستند.
معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه در خلال این صحبت ها بار دیگر تأکید کرد: خبرگزاری رسا، رسانه ای فرهیخته و اثرگذار است که در جهت اعتلای انقلاب اسلامی تلاش می کند.
وی کار کرد رسانه را همانند زبان دانست و تأکید کرد که این مقوله همانقدر که می تواند جبهه حق را یاری نماید، به همان اندازه می تواند خطرناک باشد.
وی خطر پیش روی رسانه ها را همچون شیب لغزنده ای تشبیه کرد که برای عبور سالم از آن باید محافظت بیشتری از خود به خرج داد و بر توجه ویژه اهالی رسانه به معنویات و تقوا تأکید نمود.
حجت الاسلام والمسلمین عالم زاده نوری کار رسانه را کاری اثرگذار و نافذ دانست و ابراز داشت: رسانه می تواند جامعه را به سوی وحدت سوق دهد یا سبب اختلاف افکنی شود و باید توجه داشت که برخی اشتباهات مسئولان کشور و رسانه ها غیر قابل جبران است و از این رو باید دقت بیشتری در تصمیم گیری ها داشته باشند.
این استاد حوزه علمیه، با اشاره به مصاحبه شهید رجایی که بیان داشت: «در جهنم جایی است که عذابش برابر با عذاب ۳۶ میلیون نفر است» بر خودسازی و مراقبه بیش از حد متعارف مسئولان و خواص جامعه تأکید کرد و گفت: انسان های اثرگذار و گفتمان ساز باید مراقبت بیشتری در معنویت و اخلاق داشته باشند، چرا که کوچکترین اشتباه تأثیر زیادی بر دیگران می گذارد. الحمدلله در خبرگزاری رسا به این معنا توجه دارید و درس اخلاق برپا می کنید که باعث حفظ اصالت های طلبگی می شود.
وی همچنین بر لزوم توجه به عامل اصلی حصول توفیقات تأکید و بیان داشت: باید بدانیم و متوجه باشیم که اگر موفقیتی هم حاصل می شود به لطف و عنایت پروردگار است «و ما رمیت اذ رمیت لکن الله رمی». اما خوب تلاش و مجاهدت هم به جای خودش باید انجام شود تا توفیقات الهی سرازیر شود.
معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه اولین و البته یکی از مهم ترین مسائل در امر تهذیب در حوزه علمیه را توجه به معنای صحیح تهذیب دانست و گفت: معمولا تا صحبت از تهذیب می شود، نماز شب، سجود، ذکر و تعبد به ذهن متبادر می شود؛ به نظرم این معنا درست نیست و باید تهذیب را بر اساس آنچه از متن دین بر می آید ترجمه کنیم.
وی در تبیین معنای صحیح تهذیب بیان داشت: باید به جایی برسیم که انسان مهذب را انسانی قدرتمند، فوق العاده تأثیرگذار، با نهایت قداست و معنویت بدانیم که به درد جامعه می خورد و حاضر است در مسیر دین فداکاری کرده و از جان خود بگذرد. الگو های ما در این زمینه امامین انقلاب، شهید مطهری و شهید سلیمانی است و باید بتوانیم این شخصیت های بزرگ را که اثرگذاری اجتماعی زیادی داشتند تکثیر کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین عالم زاده نوری، با استمداد از سخنان رهبر معظم انقلاب بر اثرگذاری اجتماعی شخص مهذب تأکید و تصریح کرد: رهبری جایی فرمودند شخصیت های صدر اسلام نظیر سلمان، ابوذر، عمار، مالک اشتر و… بیش از آنکه شخصیت عبادی شان مورد توجه باشد فعالیت پرحرارت اجتماعی و اثرگذاریشان مورد توجه است. در واقع دینداری یک حقیقت معنوی، اجتماعی و تمدنی است.
وی بر لزوم تغییر نگرش به امور تهذیبی و توجه به معنای صحیح آن تأکید و اظهار کرد: طوری نشود که امتیاز اخلاقی و معنوی شخصیتی چون ابو موسی اشعری که حافظ قرآن، نماز شب خوان، اهل ذکر، سجود و مناجات بوده از مالک اشتر بیشتر تلقی شود.
معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه در ادامه بار دیگر بر لزوم حرکت به سمت تربیت آرمانی و صحیح تأکید کرد و گفت: باید بتوانیم انسان های رشید و آماده فداکاری برای دین تربیت کنیم، البته برای رسیدن به این نقطه، سخت به نماز شب، توسل، ذکر و سجده های طولانی نیاز داریم. خداوند در قرآن کریم به پیامبر امر می کند که برای نماز شب برخیز چراکه باید برای مأموریتی سنگین آماده شوی و در این راه فقط معنویت یاری گر انسان است.
وی در پایان به برنامه ریزی معاونت تهذیب بر اساس این نگاه صحیح به مسئله تهذیب اشاره کرد و بیان داشت: ما بر اساس همین نگاه تمام برنامه های تهذیبی و تربیتی حوزه را تنظیم کرده ایم و در حال ایجاد سامانه جامعی هستیم تا عملکرد تهذیبی و تربیتی طلبه در آن ثبت و طبق آن عملکرد برایش برنامه ریزی شود.